מהנדס אינסטלציה

מהנדס אינסטלציה

תהליך בנייה של מבנה כלשהו, בין אם הוא צפוי לשרת אותנו לצרכים פרטיים ובין אם לצורך עסק בכל תחום שהוא, הוא מורכב מאד, שכן כולל התייחסות למערכות רבות ומגוונות שצריכות לעבוד בצורה אפקטיבית ונכונה, ולעיתים בו זמנית או – כאלו התלויות זו בזו.

ייעוץ הנדסי המסייע בהתאמתן של אותן מערכות אל החללים השונים הוא קריטי, שכן הוא זה שמבטיח בחירה נכונה של מערכת, בחירה נכונה של כל האלמנטים שקשורים בה, בחירת המקום שבו היא תותקן וגם האופן שבו היא תשולב באותו החלל.

כאשר מדובר במערכות אינסטלציה, ולא משנה באיזה מקום רוצים להתקינן, ישנה חשיבות רבה בסיוע של מהנדס אינסטלציה מקצועי ומיומן כדי שתוכל לשרת את השוהים באותו מקום ולשמש אותם לאורך שנים ללא בעיות או תקלות לא נעימות. מהנדס האינסטלציה לוקח חלק בפרויקט כבר בשלביו הראשונים מאד, ולמעשה עוד הרבה לפני שהמבנה עלה על הקרקע.

בעזרתו אפשר לשלב כהלכה את מערכות האינסטלציה, הפשוטות וגם המורכבות, אלו שנסתרות וגם אלו שנראות לעין, ולהציע בזכות כך את הפתרון הטוב ביותר לאותם חללים ולכל אחד מהחדשים השונים שבהם.  

מה תפקידו של מהנדס אינסטלציה?

למהנדס האינסטלציה בפרויקט שבו הוא מעורב יש תפקיד חשוב וקריטי מאד המשפיע על הצלחתו של הפרויקט בסוף התהליך ועל יכולתן של המערכות השונות לעבוד באופן תקין ובסינכרון מלא עם מערכות אחרות.

אם יעבוד נכון אותו מהנדס, ניתן יהיה לזרז את קבלת היתרי הבנייה הנדרשים כדי לצאת לדרך, ניתן יהיה לקבל תכנית עבודה מפורטת וכן מפרט טכני הנדרש למקום ומותאם לצרכיו הסניטריים ובייחוד – אפשר יהיה לעשות את כל זה בראש שקט בידיעה שישנו בעל מקצוע שאפשר לסמוך עליו, כזה שיודע כיצד לשלב כהלכה את מערכת האינסטלציה על מנת שנוכל להפיק ממנה תועלת ולהשתמש בה בצורה הנכונה.

מהנדס אינסטלציה הוא בוגר לימודי הנדסה, עם התמחות בתכנון מערכות מים וביוב. תפקידו העיקרי של המהנדס הוא לקבל את כל ההחלטות המהותיות הקשורות למערכות המים של אותו מבנה במסגרת הפרויקט שאותו הוא מנהל או לוקח בו חלק, בין אם זה בניין מסחרי, בית פרטי, מוסד ציבורי גדול או מבנה תעשייה כלשהו.

כאשר הוא מגיע לפרויקט כזה ובוחן אותו הוא קובע, בשלב הראשון, היכן ימוקמו כל אותם קווי צנרת הנדרשת לצורך תפקודה השוטף של מערכת האינסטלציה. הוא יודע לזהות פגמים או נזילות בצנרת, הן החיצונית והן הפנימית, ובהתאם להציע את הפתרון הנכון. הוא עוזר לקבוע איזה מד לחץ מים נדרש במערכת כיבוי האש וגם היכן נכון למקם את שוחות הביוב תוך תיאום מלא עם הרשויות המקומות.

לאחר שמסר האדריכל, האחראי על תכנונו של המבנה, את מיקומן המדויק של אותן נקודות המים בכיורים, בשירותים, במקלחות ובחללים הנוספים שבמקום, ותוך התייחסות לתכנית הבנייה, יוכל המהנדס לדעת כיצד לתכנן בצורה יעילה ובטוחה את צנרת הדולחין (את הכיורים ואת המקלחות) וגם את הביוב עצמו (השירותים).

כדי להבטיח התקנה מקצועית ונכונה של הצנרת כולה, יתייחס המהנדס להוראות מתקני התברואה, לשיפוע הקיים בצנרת הפנימית וגם החיצונית, לסוג הצנרת כמו גם לקוטר שלה ולפרמטרים נוספים המשפיעים על התקנת מערכת האינסטלציה כולה. תפקידו הנוסף של המהנדס קשור במערכות מורכבות, כגון מערכות טיהור שפכים וגם כאלו, הלוקחות חלק בחדרי משאבות.

מהנדס אינסטלציה אחראי, בין היתר, גם על תכנון של מערכות מסוג כזה, הקשורות בצורך בלחצים מדויקים ואספקת מים חמים וגם קרים בדיוק בטמפרטורה הנכונה (כפי שנדרש לא אחת בבתי החולים). הוא יכול גם לעסוק בנושא של ניקוז ותיעולם של מי הגשמים כדי למנוע הצפות וגם הפרדה של מי הביוב ממי הגשמים כדי למנוע את זיהומם של מי התהום, המספקים לנו את מי השתייה.

מהו נספח סניטרי וכיצד מתנהל תהליך העבודה של המהנדס?

במסגרת תפקידו, מכין המהנדס גם תכנית עבודה מפורטת, "נספח סניטרי" לאותו תכנון מבנה, שבו הוא מפרט את כל העבודה הנדרשת, כולל שרטוט מדויק של מערכת המים ומערכת הביוב שאותם ישלבו באותו המקום. למעשה, וכפי שניתן לראות מעלה, אחראי מהנדס אינסטלציה על תכנונה המקיף של מערכת המים במבנה, תוך שיתוף פעולה עם הרשויות.

כבר בשלביו הראשונים של הפרויקט, יהיה המהנדס האחראי על קבלת כל האישורים הנדרשים, כדי להוציא את הבנייה אל הפועל ויהיה בקשר עם בעלי התפקיד הרלוונטיים כדי לקדם את העניין. הנספח הסניטרי שאותו מכין המהנדס מהווה חלק חשוב ומרכזי מאד מכלל הנספחים, המוגשים אל הרשות כדי לקבל את היתר הבניה, ומיד עם קבלתו לצאת לדרך ולהתחיל בבנייתו של הפרויקט.

נספח זה הכרחי כאשר מעוניינים לבנות בית חדש, להוסיף תוספת כלשהי או לשנות את קווי הביוב שבאותה חלקה. הנספח כולל תכנית ביוב, תיעוד ביקורו של המהנדס בשטח לפני תחילת התכנון, סכמה של קולטי הביוב, תכנית חתך של הביוב החיצוני (תכנית חתך אורך) ותיקון, במידת הצורך, של סכמת מערכת המים.

במקרים בהם קיים תכנון של מאגר להגברת לחץ חסר או חדר משאבות, יכלול הנספח גם את תכנון משאבות הלחץ לעמדות כיבוי אש, תכנון המשאבות להגברת לחץ מים, תכנון מאגר מים ותכנון מז"חים (מונעי זרימה חוזרת) כדי למנוע את חדרתם של המים המזוהמים אל ספק המים הראשי ועוד. מחיר הפקת נספח זה נקבע בהתאם לזמן הנדרש לצורך השלמתו ומידת מורכבותו וגודלו של הבניין הלוקח חלק בפרויקט.

לרוב ייכלל הנספח בחבילת השירות הניתנת על ידי המהנדס על מנת לספק ללקוח את המענה הכולל והמקיף ביותר. את מהנדס האינסטלציה מזמינים בשלב הבקשה להיתרי הבנייה, כלומר – בשלבים המוקדמים מאד של הפרויקט. במקביל גם מזמינים אדריכל וכן מהנדס בניין, האחראיים כולם יחד על תכנון ריאלי, תקין ובטיחותי של המבנה, תכנון המבטיח מענה לכל הצרכים והתנהלות טובה יותר בחללים.

עבודתו של המהנדס מתחילה עם קבלת התכנית הכוללת, המכילה, כאמור, את מיקומה של הצנרת בהתאם לאחוזי השיפוע ובקנה מידה של 1:100. כאשר מדובר במבנים פרטיים, מוסתרת אותה צנרת מתחת לריצוף, אולם כאשר מדובר בחניונים, בחללים גדולים מאד או במבנים תעשייתיים, עשויה הצנרת להיות תלויה מהתקרה וגם חשופה.

במסגרת עבודתו, יהיה מהנדס האינסטלציה בקשר עם גורמים שונים, כמו יועץ בטיחות על מנת לתכנן ולתאם לחץ מים כדי להבטיח את תפקודן התקין של המערכות נגד אש ושל הספרינקלרים, עם יועץ תנועה וגם אדריכל נוף, כדי לתכנן את החיבורים להשקייה וגם למערכות הניקוז ועם המועצה המקומית כדי להבין את מיקומן של שוחות הביוב.

במקרים בהם יש שיפועים באותו מבנה, יש משאבות במרתף או מערכות השקיה, יצטרך המהנדס לקחת בחשבון את הלחצים ואת הפרשי הגובה ולהתייחס אליהם במסגרת הייעוץ והתכנון שהוא מציע. תכנית האינסטלציה, עליה אחראי מהנדס אינסטלציה, כוללת כמה שלבים. תחילה, מגיש המהנדס את התכנית בשתי דרכים: אחת בקנה מידה של 1:100 והשנייה, מפורטת יותר, בקנה מידה 1:50.

תכנית זו כוללת התחברות לקו מים עירוני וכן תכנון אספקת מים קרים וחמים, תכנון והתחברות לקו העירוני של מערכת הביוב, תכנון מערכת לצורך ניקוזם של מי הגשמים, תכנון מערכת לניקוז המזגנים, תכנון מערכת לניקוז היסודות, תכנון מערכת הספרינקלרים שבמקום, תכנון מערכות כיבוי אש במידה ונדרשות כאלה וכן מפרט טכני וכתב כמויות.

לאחר שגובש מתווה התכנית, יש לאשרה אל מול כל הגורמים המקצועיים הרלוונטיים, כמו תאגיד המים והביוב, הרשות המקומית, שירותי הכיבוי והאש וכן מכון התקנים.

מדוע חשוב כל כך לבחור במהנדס הנכון?

עבודתו של מהנדס האינסטלציה עם אדריכל הפרויקט הכרחית לאורך כל שלביו ונידרש שיתוף פעולה מלא כדי להבטיח את הצלחתו. התקשורת בין השניים צמודה מאד ואף ממושכת וחשוב שהשניים יסתדרו זה עם זה וישמרו גם על יחסי עבודה טובים. תכנון שאיננו מקצועי ושיתוף פעולה קלוקל יכולים לגרום לנזקים חמורים וכבדים מאד במבנה, לרבות הצפה של הביוב, זיהום מי השתייה וגם בעיות שונות הקשורות בזרימת המים ישירות אל הברזים.

מסיבה זו חשוב להקפיד על בחירתו של מהנדס מקצועי, מנוסה, מיומן ושירותי מאד שיוכל לבצע בשטח את העבודה הנדרשת ולעבוד בצורה טובה עם כל בעלי המקצוע האחרים, הלוקחים בכך חלק.

כיצד מוצאים את המהנדס המתאים?

ניתן לראות כי תפקידו של מהנדס האינסטלציה הוא מורכב מאד והוא מצריך התייחסות לנקודות רבות וחשובות במיוחד הקשורות במבנה. בנוסף, עליו גם לעבוד בשיתוף פעולה מוצלח עם האדריכל וכן עם גורמים מוסמכים שונים כדי להוציא את הפרויקט אל הפועל ולהצליח בתכנונה הנכון והמוצלח של מערכת האינסטלציה בו. ולכן, לפני שפונים לאחד כזה, כדאי מאד לקחת בחשבון כמה דגשים כדי לוודא שאכן עובדים מול איש המקצוע המתאים.

ראשית, ניסיון. מהנדס אינסטלציה מנוסה יידע להתמודד עם אתגרי העבודה השונים (ויש לא מעט כאלה, כפי שניתן לנחש) ויוכל לנצל את הידע ואת הניסיון שרכש לעבודה הנדרשת ממנו. לכל פרויקט תנאים אחרים ולכל אחד כזה גם צרכים מסוג אחר. מהנדס מיומן ומנוסה יכול לשלב כהלכה את המערכת הנדרשת באותו פרויקט ולהתבסס על כל הניסיון שרכש לאורך השנים והפרויקט שבהם לקח חלק.

בנוסף, גם עניין העלויות הן נקודה שיש לקחת בחשבון שכן מדובר בטווח רחב של מחירים, הנגזרים מטיב ואופי השירות. באופן כללי, עלות שירותי ייעוץ הנדסי בתחום זה מושפעת בכמות העבודה הנדרשת, בסוג הפרויקט המדובר, במספר הקומות ושטח המבנה ועוד. לעיתים יידרש סיועו של המהנדס במסגרת פרויקט תמ"א 38, למשל, ולעיתים בבניה של בניין חדש לחלוטין המיועד לאכלוס של כמה משפחות.

כך או כך, מומלץ לתאם פגישה מקדימה ולבחון את מידת ההתאמה, כמו גם עניינים אחרים רלוונטיים, לרבות עלויות, ניסיון ויכולת מקצועית. כדאי מאד לפנות למשרד מהנדסים המעניק שירותי ייעוץ הנדסי בתחומים נוספים, שכן בכל הקשור בבתים או במבנים המשרתים אנשים, יש צורך בשילובן של מערכות נוספות, לצד מערכת האינסטלציה, כמו מערכת מיזוג אוויר, מערכת כיבוי אש ועוד.

כאשר פונים למשרד אחד מקבלים, ותחת קורת גג אחת, את כל הפתרונות שצריך והזדמנות לשיתופי פעולה יעילים ומוצלחים יותר, המובילים לכדי עבודה מקצועית ברמה גבוהה. חשוב לבדוק באילו פרויקטים לקח חלק אותו משרד, לוודא שברשותו הניסיון הרלוונטי לפרויקט המבוקש וכן היכרות עם כל החידושים והפיתוחים באותם תחומים, שניתן יהיה לשלב בהצלחה במקום עצמו. חשוב לזכור – אין למהנדס טוב ומוצלח מחיר.

אסור ומומלץ מאד שלא להתפשר על מידת המקצועיות של המהנדס, ולא רק בתחום האינסטלציה. עבודה תקינה, נכונה ומקצועית היא זו שתבטיח, בסופו של דבר, את מידת הבטיחות של המקום, את יכולתו לספק לנו, השוהים בו, את המענה המתאים ואת המרחב הנכון ובעיקר – את עבודתן התקינה של כל המערכות השונות הלוקחים בו חלק. רק מהנדס מקצועי עם הכשרה רלוונטית יידע כיצד להתמודד עם כך ולעשות זאת על הצד הטוב ביותר.

בסלע נהרי מעמידים לרשותכם מהנדסי אינסטלציה מנוסים ומקצועיים שיספקו לכם את המענה הנכון הנדרש לכם בפרויקט ויעבדו בשיתוף פעולה עם כל בעלי המקצוע כדי להגיע אל התוצאה הרצויה. המהנדסים של סלע נהרי מביאים אתם ניסיון של שנים רבות וידע מקצועי ברמה גבוהה במיוחד, שיוכל לסייע להם בהתמודדות עם אתגריו השונים של התפקיד. נשמח לעמוד לרשותכם ולתת לכם את המענה שלו אתם זקוקים.